Descriere

Sudarea cu electrod nefuzibil în mediu de gaz inert, este un procedeu de sudare cu arc electric care foloseşte un electrod nefuzibil din wolfram(tungsten) pentru formarea îmbinării sudate. Zona îmbinării sudate este protejată de un gaz inert (de obicei argonul); în unele cazuri se foloseşte şi material de adaos.
Procedeul WIG/TIG este adesea folosit pentru sudarea oţelurilor inoxidabile şi a materialelor uşoare precum aluminiu, magneziu şi aliaje ale cuprului; procedeul este mai complex şi dificil de manevrat, şi mai lent comparativ cu alte procedee de sudare; însă îmbinarea sudată rezultată este mai rezistentă şi de o mai bună calitate.

Operare

Sudarea manuală WIG/TIG este adeseori considerată ca fiind cel mai dificil procedeu de sudare utilizat în industrie. Deoarece sudorul trebuie să menţină o lungime mică a arcului electric, este necesara o atenţie sporită şi o bună îndemânare pentru a preveni contactul dintre electrod şi piesele de sudat. Sper deosebire de celelalte procedee WIG/TIG necesita ca operatorul sa folosească ambele mâini, deoarece majoritatea aplicaţiilor necesita ca sudorul sa aducă cu o mână material de adaos în baia de metal topit iar cu cealaltă mână să manevreze pistoletul; totuşi, la realizarea îmbinării dintre două materiale subţiri nu este necesara folosirea de material de adaos.
Pentru a aprinde arcul electric este nevoie de un generator de înaltă frecvenţă care sa creeze o cale a curentului de sudare prin gazul de protecţie, permiţând arcului sa se aprindă când distanţa dintre electrod şi piesa de sudat este de aproape 1,5 - 3mm. O altă metoda de aprindere a arcului electric se poate face prin metoda „touch arc” sau „lift arc” însă prin aceasta metoda se pot contamina atât electrodul cât şi sudura. Odată aprins arcul electric sudorul mişcă pistoletul circular pentru a forma baia de metal topit, mărimea acesteia depinzând de mărimea electrodului şi de densitatea de curent. În timp ce menţine constantă lungimea arcului, sudorul înclina pistoletul până la aproximativ 10-15° faţă de verticală. Materialul de adaos este introdus manual în baia de metal topit(dacă este necesar).
Sudorii adesea dezvolta o tehnica rapida de mişcare a pistoletului şi de aducere de material de adaos în baia de metal topit. Când procesul de sudare este aproape finalizat, intensitatea arcului este treptat redusă pentru a permite solidificarea craterului final şi a preveni apariţia fisurilor la capătul îmbinării sudate.


Galerie foto Sudura TIG argon in industria frigotehnica


Contacteaza-ne!

Trimite
Suna acum!